Dag 20: Mao
27 jun. 2008
vanuit
Vandaag de eerste dag voor ons zelf in Beijing. We wilden in ieder geval langs Mao Zedong, de stichter van de volksrepubliek China. Hij ligt op het Plein van de Hemelse Vrede en op weg daarnaar toe werden we aangesproken op onze rugzak en cameras....die mochten niet mee. Diegene die ons aansprak liep met ons mee en liet ons zien waar we die konden afgeven. Hij nam onze rugzak over en drong behoorlijk voor en dat scheelde veel tijd..... erg relaxed, maar uiteindelijk wilde hij natuurlijk geld er voor.... ach een paar Yuan had hij wel verdiend.
We hadden verwacht dat er een lange wachtrij zou zijn, maar dat viel heel erg mee. Er was wel veel volk, maar je moest best snel doorlopen. Daar kennen ze wel het principe van snel geld verdienen. In de wachtrij werd van alles en nog wat verkocht. Je kon ook bloemen kopen en voor het graf neerleggen. Volgens ons brengen ze die berg bloemen na een uur gewoon weer terug naar het stalletje om weer te verkopen. Na de wachtrij mochten we ook even kijken. Het was een grote glazenkist en hij leek op een pop, maar dat doen doden zowiezo al snel.
Na Mao zouden we fietsen gaan reserveren voor morgen. We wilden namelijk nog een keer zelf naar de Olympische stadions en met de fiets in de chaos van Beijing leek ons dat wel leuk. We hadden ergens een flyer vandaan en gingen op zoek naar dat adres. Na veel zoekwerk bleek dat je er via een zij ingang van een hotel moest komen, vervolgens 4 etages onder de grond en daar zat ergens een klein hokje..... maar goed; we hadden het gevonden. We wilden eigenlijk een tandem, maar die was al gereserveerd...... dan maar een gewone fiets. Voor 10 euro hadddden we 2 fietsen een halve dag en kwamen ze ze ook nog brengen en halen naar het hotel..... kennen ze het principe van winst hier niet?
Bij de fietsenverhuur was een grote winkelstraat (wat bijna heel Beijing is) waar ontzettend veel olympische winkels zaten. Niet eens op elke hoek, maar zelfs ook er tussen. Uiteraard konden we het ook niet laten om wat dingetjes te kopen. Verder zat er ook een straat waar veel eten op stokjes werd verkocht. Wat onze meeste aandacht trok waren nog levende schorpioenen die ook aan die stokjes zaten..... we hebben het maar niet geprobeerd.
Ellen was inmiddels aan de SARS, want ze liep aardig te hoesten en te roggelen.....ze had zich dus al aardig aangepast aan de chinezen :-)
Vandaag voor het eerst zelf eten besteld, maar dat was nog niet helemaal een succes. Het lag waarschijnlijk aan de tent die we hadden uitgekozen, want het was voornamelijk een thee tent. Dat merkte we ook bij bestellen van een ice tea. Je hebt toch een beetje het beeld van een ice tea uit Nederland, maar die zijn toch een stuk zoeter dan hier. Hier is het echte koude thee met ijs.
's Avonds zijn we naar een circus theater gegaan. Onze gids had buiten het programma kaarten voor ons geregeld en ging ons zelfs brengen met de auto. De laatste was op zich niet nodig. We hebben er ongeveer een uur over gedaan. Met de metro waren we er zeker binnen 20 minuten geweest. Het voordeel was wel dat we niet zo lang hoefden te wachten. In de auto vroeg ik nog aan de gids wat de jongeren in het weekend hier doen. Ik had wel iets verwacht aan uitgaan, maar volgens hem zijn ze dan voornamelijk aan het studeren. Dat is hier enorm belangrijk..... presteren staat hier hoog op de prioriteitenlijst.
Het circus was super gaaf!!! Er zaten echt bizarre acts bij, bizar om te zien wat sommige mensen allemaal met hun lichaam kunnen. Vooral wat een jongen op een touw allemaal kon was echt gaaf!!!
's Middags was weer een groep Nederlanders aangekomen in het hotel waaronder ook Jeroen en Lysbeth. We waren hun op de eerste dag in Moskou en in Mongolie ook al tegengekomen. 's Avonds zijn we even met hun wat wezen drinken. Erg leuk om te horen wat zij tijdens hun verlenging in de Gobi woestijn allemaal hebben meegemaakt. Wij konden hun al enkele do's en don'ts van Beijing vertellen. Ook kwamen we in die tent een Nederlander tegen die hier chinees aan het leren was. We vroegen hem wanneer hij hier voor het laatst zon/blauwe lucht had gezien, maar het antwoord was NIET!
{{ reactie.post_date.date | formatDate('DD MMM YYYY HH:mm') }}